Nedavno povlačenje ajvara sa tržišta od strane proizvođača Bakina tajna izazvalo je pažnju javnosti i pokrenulo pitanja o bezbednosti hrane i pravima potrošača. Ovaj incident naglašava važnost efikasnih sistema kontrole kvaliteta i brze reakcije proizvođača u cilju zaštite zdravlja potrošača.
Detalji o bezbednosti hrane i povučenim proizvodima
Kompanija Bakina tajna je nedavno objavila da povlači sa tržišta dve serije svog blagog ajvara u pakovanju od 550 grama. Konkretno, radi se o proizvodima:
- Bakina Tajna Ajvar 550 grama blagi, serija 6610290724, s rokom upotrebe do 29. jula 2026.
- Bakina Tajna Ajvar 550 grama blagi, serija 6610300724, s rokom upotrebe 30. jula 2026.
Razlog za ovo povlačenje je potencijalno prisustvo stranog tela u navedenim serijama proizvoda. Kompanija je naglasila da se ova mera predostrožnosti odnosi isključivo na pomenute serije, dok svi ostali proizvodi na tržištu ostaju bezbedni za konzumaciju.
Prava potrošača u slučaju povlačenja proizvoda
Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača objašnjava da u ovakvim situacijama potrošači imaju jasno definisana prava. "Kada se u javnosti pojavi informacija o povlačenju proizvoda zbog bezbednosnih razloga, potrošači imaju pravo na potpuni povraćaj novca," ističe Perinčić. Važno je napomenuti da za ostvarivanje ovog prava nije neophodan fiskalni račun, što značajno olakšava proces refundacije.
Procedura za povraćaj novca je jednostavna: potrošač treba da ode do prodajnog mesta sa proizvodom iz povučene serije. Trgovac će proveriti da li proizvod pripada seriji koja je povučena na osnovu datuma proizvodnje i drugih relevantnih informacija, nakon čega će izvršiti povraćaj novca ili ponuditi zamenu za drugi proizvod.
Zakonski okvir i kontrola kvaliteta hrane
U Srbiji, bezbednost hrane regulisana je prvenstveno Zakonom o bezbednosti hrane. Ovaj zakon propisuje da interes potrošača mora biti zaštićen na najvišem mogućem nivou. Dodatno, član 27. Zakona o trgovini navodi da svaki proizvod mora da ispunjava standarde zdravstvene i opšte bezbednosti.
Perinčić naglašava važnost HACCP standarda u proizvodnji hrane. "HACCP sistem definiše kontrolne tačke u svim fazama od proizvodnje, preko prometa, do prerade hrane," objašnjava ona. Ovaj sistem značajno doprinosi prevenciji potencijalnih problema sa kvalitetom i bezbednošću prehrambenih proizvoda.
Unapređenje sistema kontrole i informisanja
Državna revizorska institucija (DRI) je krajem 2023. godine objavila Izveštaj o bezbednosti hrane, koji je ukazao na potrebu za unapređenjem zakonodavnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti. Poseban akcenat stavljen je na poboljšanje sistema informisanja javnosti o pitanjima vezanim za bezbednost hrane.
Kao odgovor na ove preporuke, u pripremi je Zakon o službenim kontrolama. Očekuje se da će ovaj zakon biti usvojen do kraja tekuće godine, sa ciljem da se sistem nadzora uskladi sa propisima EU. Ovo bi trebalo da rezultira efikasnijom kontrolom svih učesnika u lancu proizvodnje hrane i olakša izvoz domaćih proizvoda na strano tržište.
Značaj brze reakcije proizvođača
Slučaj povlačenja ajvara kompanije Bakina tajna ilustruje važnost brze i transparentne reakcije proizvođača u situacijama kada postoji sumnja u bezbednost proizvoda. Proaktivni pristup u komunikaciji sa javnošću i brzo povlačenje potencijalno problematičnih proizvoda ključni su za održavanje poverenja potrošača.
Perinčić naglašava da se slične situacije događaju i u drugim zemljama, uključujući i članice EU. "Ključno je postojanje efikasnog sistema kontrole i brzo reagovanje nadležnih institucija kako bi se pravovremeno preduzele adekvatne mere zaštite potrošača," zaključuje ona.
U zaključku, incident sa povlačenjem ajvara naglašava važnost kontinuiranog unapređenja sistema bezbednosti hrane u Srbiji. Dok se radi na poboljšanju zakonskog okvira, ključnu ulogu igraju odgovorno ponašanje proizvođača, efikasan nadzor nadležnih institucija i informisanost potrošača o njihovim pravima.